Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami.
A
szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona, agrest,
mirabelki, brzoskwinie, czereśnie z imbirem, mirabelki, wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy
do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść.
- 2 kg czereśni,
- 600 ml octu 10%,
- 400 ml wody,
- 750 g cukru,
- liście laurowe,
- goździki,
- cynamon w lasce,
Czereśnie
umyć, osuszyć, włożyć do wyparzonych słoików.
Zagotować
wodę z cukrem i przyprawami. Na słoik o pojemności 720 ml wziąć
pół listka laurowego, 3-4 goździki, 0,5 cm laski cynamonu. Dolać
ocet, zagotować.
Gorącą
zalewą dopełnić słoiki z owocami, przyprawy rozłożyć do
słoików. Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone
ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy.
Pasteryzować
około 15 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam
15 minut słoiki o pojemności 720 ml.
W
słoiku o pojemności 720 ml mieści się około 400 g czereśni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz