niedziela, 27 lipca 2014

Poznaj Hiszpanię i Portugalię w tydzień z Lidlem



Lidl przyzwyczaił nas już do tygodni tematycznych. Przez ponad 7 lat zorganizował około 300 takich tygodni. W poniedziałek 28 lipca zaczyna się kolejny - Poznaj Hiszpanię i Portugalię. Tydzień i zapowiada się naprawdę bardzo ciekawie. W jego trakcie będziemy mogli wybierać spośród rekordowej ilości produktów. Będzie ich ponad 120.

Kilka dni temu mieliśmy przyjemność uczestniczyć w degustacji „Szlakiem hiszpańskich i portugalskich winnic” zorganizowanej przez Lidl w restauracji Dwie Trzecie mediterranean fussion. W nowej Iberyjskiej ofercie znajduje się 31 win. Najdroższe wino kosztuje 25 zł. Ceny 20 etykiet zawierają się w przedziale 11,99 - 19,99zł.


Michał Jancik – sommelier Lidl wybrał na tę degustację 20 win. Jak zaznaczył, tworząc kolekcję chciał nam zaproponować wina codzienne, wakacyjne, kojarzące się z luzem, relaksem, radością. I to wszystko za bardzo przystępną cenę. Nie znajdziemy tu win wielkich, wybitnych od butikowych winiarzy. Natomiast jako wina wakacyjne, letnie, codzienne, są one bardzo, ale to bardzo dobre. Myślę, że kilka z nich w degustacji w ciemno na pewno uzyskałoby zdecydowanie wyższą cenę.
Moją uwagę zwróciły zwłaszcza (i te szczególnie polecam i po te na pewno pójdę w najbliższych dniach do mojego osiedlowego Lidla).

Na początek „ Arestel” Cava Extra Brut 2011 – 24,99 zł. Bardzo przyjemna alternatywa dla Prossecco. Białe, musujące, wytrawne i lekkie. Wyprodukowane z winogron odmian Parellada, Xarello i Macabeo. Dominujące aromaty owocowe ( zielone jabłka ) oraz migdały i toffi. Dobrze schłodzone można pić od rana do wieczora samo lub z daniami z ryb i drobiu.









Pyrene” Chardonnay 2013 – 16,99 zł. Pachnie owocowo ananasem, gruszką , zielonym jabłkiem, Bardzo rześkie i orzeźwiające. Polecane schłodzone do drobiu.















Mezquiris” Chardonnay 2013 – 14,99 zł. Tym razem z Navarry. Do ryby, drobiu oraz lekkich dań z dziczyzny.
Velada” Moscatel 2013 – 16,99 zł. Z regionu Valencia. Półwytrawne. Powstało z winogron szczepu Moscatel. Dominują słodkie aromaty owoców cytrusowych ( brzoskwinie , morele ) w ustach lekkie nuty słodyczy. Przyjemne do sączenia w ciepłe dni lub do deserów.









 Z win czerwonych zdecydowanie najbardziej smakowało mi Tirant lo Blanch „ Vendimia Oro” 2011 – 24,99 zł. z regionu Valencia. Jest to kupaż Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Wino we francuskim stylu. Dojrzewało 12 miesięcy w dębowych beczkach.
Bardzo aromatyczne ( wiśnie, czarna porzeczka, pieprz oraz lekka, ale nie przesadzona wanilia). To już poważniejsze wino do poważnych dań np. wołowiny z grilla.






"Pyrene " Crianza 2009 – 19,99 zł. Kupaż Tempranillo i Cabernet Sauvignon. Piękny rubinowy kolor, wyraźne aromaty czerwonych owoców, Bardzo smaczne. Polecane do dań z wieprzowiny i drobiu.












Na wyróżnienie zasługuje również  "Monte Plogar" Gran Reserva 2007 – 19,99 zł. Dominują aromaty wiśniowe, śliwkowe, czekoladowe. Wino dość ciężkie. Warto przelać do karafki. Idealne do jagnięciny, wołowiny i dziczyzny.














Selekcja win hiszpańskich lepsza niż portugalskich. Bardzo poważna konkurencja dla Biedronki. Hiszpania Lidla zdecydowanie wygrywa z Hiszpanią Biedronki.

 

Oprócz win w trakcie tygodnia hiszpańskiego i portugalskiego, Lidl proponuje wiele artykułów spożywczych.
Spory wybór chorizo - to surowa, suszona 4-5 miesięcy pikantna kiełbasa wieprzowa z dodatkiem przypraw, w szczególności ostrej papryki. Suszona przez okres 4 – 5 miesięcy.
Salchichon- to również suszona na surowo kiełbasa wieprzowa ale bez dodatku papryki. Zamiast niej pieprz, gałka muszkatołowa i goździki.
Jednym z hitów tej hiszpańskiej oferty będzie szynka Jamon Serrano Reserva – suszona szynka wieprzowa. Dojrzewała ona 12 miesięcy a teraz do kupienia w całości ( 6,5 kg- 7,5 kg) w rewelacyjnej cenie 199 zł. Porcja w sam raz na imprezę. Do tego ostry nóż i masa dobrej zabawy gwarantowana.


Naszą serwował sam Szef kuchni Marcin Jabłoński z restauracji Dwie Trzecie mediterranean fussion.
Niewątpliwą gwiazdą będzie też szynka Pata Negra. Suszona 20 miesięcy. Produkowana z tylnej nogi czarnej iberyjskiej świni (Pata Negra), karmionej żołędziami, ziołami i trawami.
Smak nieporównywalny z niczym innym.
Sporo będzie również serów. Z mleka krowiego, owczego lub koziego. Oferta jest bardzo różnorodna i bogata. Myślę że każdy znajdzie coś dla siebie.
Również sporo oliwy z oliwek oraz oliwek i owoców morza.
Nic tylko brać się do roboty i robić typowe hiszpańskie tapasy.
Próbkę przekąsek przygotowała dla nas restauracja Dwie Trzecie mediterranean fussion


I jeszcze jeden mój hit - solone smażone migdały odmiany Marcona. Pyszne.



Degustowaliśmy na zaproszenie Lidla.

8 komentarzy:

  1. Tygodnie tematyczne w Lidlu to interesująca akcja, dla mnie są zawsze inspiracją do próbowania nowych rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Good blog you have got here.. It's difficult to ffind high-quality writing like yours nowadays.
    I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

    OdpowiedzUsuń
  3. A motivating discussion іs worth comment. І ⅾo believe thаt you oughht
    t᧐ publish more onn tһіs topic, іt may not be a taboo matter
    but uѕually folks don't discuss ѕuch subjects. Ƭo tһe next!
    Kind гegards!!

    OdpowiedzUsuń
  4. I couldn't resist commenting. Well written!

    OdpowiedzUsuń
  5. If some one desires expert view about running a blog afterward i suggest him/her to go to see this weblog, Keep up the fastidious work.

    OdpowiedzUsuń
  6. I really like reading through a post tat can make men and women think.
    Also, thanks for allowing me to comment!

    OdpowiedzUsuń
  7. Hey there! I simplyy want to offer you a big thumbs up forr thhe great info you have got here on this post.
    I am coming back to yourr site for more soon.

    OdpowiedzUsuń
  8. I don't even know how I emded up here, but I thought thiis
    post was good. I don't know who you arre but certaiknly you arre going to a famous blogger if yyou
    are nnot already ;) Cheers!

    OdpowiedzUsuń