środa, 6 sierpnia 2014

Wiśnie w occie


Wszyscy znamy grzybki, gruszki czy śliwki w occie jako dodatek do mięs, zwłaszcza do pasztetów.
W moim rodzinnym domu marynuje się również inne owoce: winogrona, brzoskwinie, czereśnie, agrest....
Stanowią one świetny dodatek do nie tylko do zimnych mięs. Warto po nie sięgnąć … zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Można je przygotować na ostro lub bardziej na słodko.....

Przedstawiam dwa przepisy na wiśnie w occie, przygotowane tak samo jak czereśnie.
Oczywiście owoce najpierw trzeba umyć, osuszyć. Pestki zostawić. Owoce następnie ułożyć w wyparzonych słoikach.

I
2 kg wiśni,
600 ml octu 10%,
400 ml wody,
750 g cukru,
liście laurowe,
goździki,
cynamon w lasce,

Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Na słoik o pojemności 720 ml wziąć pół listka laurowego, 3-4 goździki, 0,5 cm laski cynamonu. Dolać ocet, zagotować.
Gorącą zalewą dopełnić słoiki z owocami, przyprawy rozłożyć do słoików. Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy.
Pasteryzować około 15 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 15 minut słoiki o pojemności 720 ml (od momentu zagotowania wody).

II
2 kg wiśni,
800 ml wody,
800 g cukru,
120 ml octu 10%,
świeży imbir,
goździki

Do każdego słoika włożyć 2 cienkie plasterki imbiru oraz 3-4 goździki.
Wodę zagotować z cukrem, a następnie wlać ocet i zagotować.
Gorącą zalewą dopełnić słoiki z owocami. Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy.
Pasteryzować około 15 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 15 minut słoiki o pojemności 720 ml (od momentu zagotowania wody).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz