czwartek, 17 lipca 2014

Czereśnie marynowane z imbirem


Czereśnie w occie, kto zna....
Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami.
A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona, agrest, mirabelki, brzoskwinie, wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść.

  • 2 kg czereśni jasnych,
  • 800 ml wody,
  • 800 g cukru,
  • 120 ml octu 10%,
  • świeży imbir,
  • goździki

Czereśnie umyć, osuszyć. Można oderwać szypułki ale nie koniecznie.
Czereśnie ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć 2 cienkie plasterki imbiru oraz 3-4 goździki.
Wodę zagotować z cukrem, a następnie wlać ocet i zagotować.
Gorącą zalewą dopełnić słoiki z owocami. Zamknąć, wstawić do garnka (dno garnka wyłożone ściereczką) i zalać wodą w temperaturze zalewy.
Pasteryzować około 15 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 15 minut słoiki o pojemności 720 ml.
W słoiku o pojemności 720 ml mieści się około 400 g czereśni.



Kieliszek do whisky single malt z zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz