sobota, 7 marca 2015

Kaczka duszona z wiśniami

  • kaczka,
  • 400 ml konfitury z wiśni (najlepiej domowej),
  • 30 ml sosu sojowego Kikkoman,
  • 50 ml wiśniówki lub 4 łyżki wiśni z nalewki,
  • kawałek cynamonu,
Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, końcówki skrzydełek i szyję. Usunąć tłuszcz, który należy stopić. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Kaczkę można dusić w garnku z grubym dnem lub w gęsiarce.
Na dno garnka wlać dwie łyżki stopionego tłuszczu (resztę można zużyć do smażenia, duszenia innych mięs), włożyć kaczkę i ustawić na ogniu. Powoli będzie wytapiał się tłuszcz, po 20 minutach odwrócić kaczkę i powoli smażyć kolejne 15 minut.
Po tym czasie zlać wytopiony tłuszcz, odwrócić kaczkę, dodać konfiturę z wiśni, cynamon, sos sojowy i 100 ml wody.
Kaczkę dusić, po przykryciem, do miękkości. Około 1.5 godziny.
Miękką kaczkę wyjąć, trzymać w cieple. Z sosu zlać tłuszcz, i gotować go aż będzie gęsty, dodać wiśniówkę lub wiśnie z nalewki i jeszcze chwilę gotować. Można podawać z pyzami drożdżowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz