niedziela, 17 maja 2015

Dymka smażona

  • pęczek dymki,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • cukier,
  • masło lub oliwa do smażenia
Dymkę oczyścić, zostawić ładny szczypior, umyć. Blanszować w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie.
Osączyć na ręczniku papierowym.
Przekroić cebulki ze szczypiorem wzdłuż na pół.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka.
Oprószyć każdą cebulkę mąką, obtoczyć w jajku a następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron.
Usmażone układać na ręczniku papierowym.
Podawać jako dodatek do mięs lub innych warzyw.

zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz