sobota, 2 maja 2015

Krewetki modliszkowe - rawka błazen

  • 12 krewetek modliszkowych*,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki sosu ostrygowego,
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 2 cebule dymki,
  • 1 chili,
  • 250 ml białego półwytrawnego wina,
  • 4 łyżki oleju ryżowego,


Krewetki dokładnie umyć, osuszyć.
Czosnek posiekać, cebule pokroić w niezbyt małą kostkę. Chili posiekać (pestki raczej wyrzucić).
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir i chili podsmażyć. Dodać cebulę i czosnek, przesmażyć. Wlać sos sojowy i sos ostrygowy, wymieszać.
Włożyć krewetki, wlać wino i przykryć.
Dusić 5-6 minut. Ugotowane krewetki będą pomarańczowe.
Krewetki ułożyć na talerzu, polać sosem. W przypadku gdyby sos był zbyt rzadki należy go odparować przez gotowanie.




*Krewetki modliszkowe (mantis shrimp), krewetki boksujące czyli rawka błazen (Odontodactylus scyllarus) ciepłolubny skorupiak drapieżny, dysponujący bardzo silną bronią. Przednimi odnóżami, podobnymi do tych jakie mają modliszki (stąd popularna nazwa), są w stanie zabić większe od siebie zwierzęta. Jest w stanie uderzyć z prędkością 50 mil na godzinę, a wyprowadza je w przeciągu 3 milisekund. 

Z żywą rawką należy obchodzić się bardzo delikatnie, gdyż może pociąć lub połamać człowiekowi palce.
Jest w stanie zbić szybę w akwarium.

Rawka błazen czai się na swoje ofiary w skalnych jamach lub zakamarkach między koralami. Wyskakuje znienacka i uderza w ofiarę kończynami, aż ta straci przytomność lub umrze. Jeden cios jest w stanie spowodować pęknięcie w skorupie ślimaka bądź kraba. Ale to nie samo uszkodzenie jest zabójcze, ale użyta siła. Fala uderzeniowa jest tak potężna, że rozszarpuje miękkie tkanki ofiary. Co więcej, rawka wcale nie musi dokładnie trafić, aby osiągnąć cel…” (cytat)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz