czwartek, 7 maja 2015

Perliczka pieczona II

  • perliczka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek tymianku lub rozmarynu,
  • 1 łyżka soli,
  • kilka plasterków boczku wędzonego (200 g),

Czosnek posiekać, wymieszać z solą i posiekanym tymiankiem.
Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin.
Perliczkę umyć. Naczynie do pieczenia wyłożyć 1/2 plasterków boczku, ułożyć na nich perliczkę, przykryć resztą boczku.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz