poniedziałek, 11 maja 2015

Placki ze szpinaku

  • 500 g oczyszczonego szpinaku,
  • 250 g oczyszczonego szczawiu*,
  • 5 niedużych jajek lub 4 duże,
  • 75 g mąki ryżowej,
  • masło lub oliwa do smażenia
Szczaw i szpinak sparzyć, posiekać.
Żółtka wymieszać z mąką, dodać do szpinaku. Doprawić do smaku solą.
Białka ubić na sztywna pianę.
Delikatnie wymieszać białko ze szpinakiem.
Łyżką kłaść placki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron.
Zdejmować z patelni na papierowy ręcznik .
Podawać jako dodatek do mięs lub samodzielne danie, z dodatkiem sosów. 


* zamiast szczawiu można wziąć sam szpinak.


zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz