środa, 27 maja 2015

Przepiórka z jałowcem i sosną, smażona

  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki nalewki sosnowej,
  • 6 jagód jałowca,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 przepiórki,
  • tłuszcz do głębokiego smażenia,
Ząbek czosnku posiekać. Jałowiec rozgnieść. Wymieszać przyprawy z nalewką.
Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup), a następnie na ćwiartki. Umyć, osuszyć.
Natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę.
Rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso i smażyć aż się zrumienią ze wszystkich stron.
Nogi z przepiórki przygotowałam według tego przepisu, natomiast piersi według przepisu przepiórka smażona.
Podałam z topinamburem, cebulkami karmelizowanymi, pędami sosny oraz sałatką z liści lipy i kwiatów akacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz