środa, 6 maja 2015

Tarta z rabarbarem


  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukier waniliowy),
  • 1 kg rabarbaru,
  • 1 łyżka miodu (u mnie spadziowy),
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 5 białek,
  • 150 g cukru pudru,
Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka, imbir i wanilię włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić w kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki długości około 1,5 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Rabarbar ułożyć na sitku aby obciekł.
Gdy przestygnie wymieszać z miodem i imbirem.
Białka ubić na sztywno, dalej ubijając wsypywać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści.
Formę do tarty (ja piekłam w tortownicy) wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut.
Na cieście położyć rabarbar. Na rabarbar wyłożyć pianę, nie wyrównywać, porobić łyżką „fale”.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na 1,5-2 minuty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz