poniedziałek, 18 maja 2015

Tzatziki Pascala – Hellada na talerzu

Tzatziki to grecki dip -sos, podawany jako dodatek do dań z grilla, pieczonych, smażonych lub jako przystawka. Robi się go z ogórka, greckiego jogurtu, z czosnkiem, solą i oliwą.
Proporcje trudno podać, podczas warsztatów doprawiałam na tak zwane oko.
  • 1 długi ogórek – ok. 250 gram,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 340 gram jogurtu greckiego,
  • sól,
  • oliwa,
  • mięta,

Ogórka umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 15-20 minut.
Ogórka odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać starty czosnek, jogurt, wymieszać, dodać oliwę 2-3 łyżki.
Podczas warsztatów z Pascalem Brodnickim, które zorganizował Lidl Polska w studio kulinarnym CookUp, do sosu dodaliśmy posiekaną miętę.


Kolejne warsztaty z Pascalem Brodnickim i kolejne udane popołudnie, które przeciągnęło się do późnego wieczora.


Wiele dań, dużo pracy i sympatyczna atmosfera. No, i dużo smacznego jedzenia, które po brzegi zapełniło stoły. Pascal, z uśmiechem na twarzy, dzielił się z nami swoją wiedzą i wprowadził swobodną, ale zdyscyplinowaną atmosferę.
Tzatziki planowane były do chlebka mięsnego, ale... chlebek to już niektórzy na wynos brali... :)
Podczas spotkania przygotowaliśmy:


ciasto ziemniaczane z serem kozim i miętą,


czerwona cebula faszerowana mięsem,


sałata z cukinii z cytryną i fetą,


mus z bakłażana z greckim jogurtem,


pieczarki po grecku


papilotka z dorsza z boczkiem wędzonym i zieleniną,


chlebek mięsny po grecku z tzatzikami Pascala,
i deser... miały być ciasteczka... ale ja już nie doczekałam :(


Korzystaliśmy z produktów Lidl, z oferty „Tydzień kuchni greckiej”, które od dzisiaj są w sprzedaży, między innymi:
oliwa Extra Virgin, jogurty, chałwy, oliwki... 




Zdjęcia Lidl i królestwo garów 

1 komentarz:

  1. Tzatziki; dodajemy też oregano i marchewkę; niektóre gospodynie sypią koperek a jogurt najlepiej wymieszać z olejem; pozdrawiam;

    OdpowiedzUsuń