środa, 30 grudnia 2015

Koreczki serowe


Kiedyś, koreczki serowe często gościły na naszych stołach, były stałym elementem menu „imprezowego”. Nie było prywatki, przyjęcia … bez koreczków.
Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wariacji może być wiele.






Przedstawiam cztery warianty.
  • Ser żółty (gouda, tylżycki, ementaler)*,
  • oliwki ( u mnie oliwki z nadzieniem z pomidorów suszonych),
  • anchois,
  • papryka czerwona,
  • śliwki wędzone (suska sechlońska),

  • ser z pleśnią niebieską,
  • orzechy włoskie,
  • winogrona jasne,
  • orzechy nerkowca,
  • śliwki z octu,

  • wykałaczki
Sery pokroić w kostkę o wielkość 2x2x1 cm.
Śliwki pokroić w paski. Paprykę pokroić w kostkę 2x2 cm.
Na wykałaczkę nabić 2 paski śliwki, kostkę papryki i na końcu ser żółty.
Na wykałaczkę nadziać oliwkę owiniętą anchois a następnie ser żółty.
Połówki śliwek przekroić wzdłuż na pół. Na kostce sera z pleśnią ułożyć dwie połówki orzecha nerkowca, na nich kawałek śliwki i przebić wykałaczką (orzechów nie przebijamy wykałaczką, układamy tak, aby trzymały się między śliwką a serem).
Na kostce sera z pleśnią ułożyć kawałek orzecha włoskiego, na nim połówkę winogrona i spiąć wykałaczką. * z 150 g sera otrzymuje się około 18 koreczków


 * z 150 g sera otrzymuje się około 18 koreczków


zastawa z 









3 komentarze:

  1. ja zrobie koreczki - corcia zrobi , przynajmniej czyms ja zajme :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) zajęcie idealne dla córci - będzie pożyteczna zabawa ;)

      Usuń
  2. Koreczki serowe zawsze świetnie się sprawdzają jako przekąska :)

    OdpowiedzUsuń