sobota, 5 grudnia 2015

Piernik bezglutenowy

  • 550 g miodu,
  • 320 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka
  • 130 g białka,
  • płaska łyżeczka sody,
  • 1 łyżka przyprawy korzennej:
  • cynamon, goździki, imbir mielony
Jest to stary przepis, z książki kucharskiej z 1935 roku, pod redakcją Antoniny Piętkowej . Zainteresował mnie, gdyż zwróciłam uwagę na mąkę, z której jest pieczony.
Byłam ciekawa co otrzymam.
Upiekłam ciasto, które piernikiem jest tylko poprzez użyte przyprawy. Nazwałabym je biszkoptem. Jest smaczne. Tylko czy to piernik... czy biszkopt korzenny.... Ale dla osób bezglutenowych...
Miód rozpuścić na letniej kuchni, następnie ucierać go aż zrobi się „biały”.
Potem wlać rozbite żółtka i dalej ucierać, wsypując po trochę mąkę ziemniaczaną wymieszaną z sodą a następnie przyprawy korzenne.
Dodać ubite na sztywną masę białka i delikatnie a dokładnie wymieszać.
Wylać na blachę do pieczenia wysmarowana masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec aż ciasto ładnie się zrumieni, około 40 minut.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza