poniedziałek, 21 grudnia 2015

Ciasto orzechowo migdałowe



Ciasto orzechowo migdałowe, to taki keks bez rodzynek, fig, daktyli... ;) Świetna alternatywa dla tych, którzy ich nie lubią ;) A także odpoczynek, od tradycyjnego keksa :)

Orzechy i czekoladę pokroić niezbyt drobno.
Mąkę pszenną i migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne, masło naprawdę musi być dobrze utarte (pulchne). Następnie dodawać kolejno jajka i cukier puder.
Następnie dodawać mąkę i brandy waniliowe.
Masę wyłożyć na orzechy i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.




  • 110 g mąki pszennej,
  • 200 g mąki migdałowej,*
  • 150 g masła,
  • 5 jajek,
  • 200 g cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki brandy waniliowego,**
  • 200 g orzechów włoskich.
  • 200 g orzechów nerkowca (mogą być laskowe prażone),
  • 100 g gorzkiej czekolady,



*można kupić gotową mąkę lub zetrzeć migdały

** może być cukier waniliowy lub esencja waniliowa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz