sobota, 12 grudnia 2015

Gulasz z dzika z kaparami



  • 1 kg mięsa na gulasz z dzika,
  • 3 cebule,
  • gałązka rozmarynu,
  • 4 jagody jałowca,
  • pieprz czarny,
  • 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego),
  • 8 – 10 pełnych łyżek kaparów,
  • kawałek skórki z cytryny (1x2 cm),
Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna pieprzu, rozmaryn, jałowiec i dusić około 15 minut.
Cebule pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu.
Do mięsa dodać cebulę, dusić dalej pod przykryciem.
Gdy mięso jest już prawie gotowe, dodać kapary i dusić aż mięso będzie miękkie.
Podałam z kaszą orkiszowa i szpinakiem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza