środa, 9 grudnia 2015

Nogi kurczaka z tarniną

Przepis dla domowych producentów nalewek. Pomysł na wykorzystanie owoców, które swoje odstały z wódką, a następnie z cukrem....
  • 4 nogi kurczaka*,
  • sól,
  • 4 garście tarniny z nalewki,
  • 200 ml wody,
Nogi kurczaka natrzeć solą i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso umyć, osuszyć.
Na dnie naczynia do zapiekania rozłożyć garść owoców, na nich ułożyć nogi kurczaka. Przykryć resztą owoców. Przykryć pokrywką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po 1/2 godziny wlać wodę, przykryć i piec kolejne 1/2 godziny.
Mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito, zagęścić przez gotowanie.
Podałam z puree z pietruszki.

*u mnie kurczak kukurydziany


zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz