czwartek, 3 grudnia 2015

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną


  • farsz:
  • 450 g mięsa gotowanego wołowego,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 250 g cebuli,
  • 120 g słoniny wędzonej,
  • 10 g grzybów suszonych (prawdziwki),
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 białka,

  • ciasto:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka do kawy soli,
  • 20 ml oleju,
  • ciepła woda – około 90 -100 ml,

Słoninę pokroić w kostkę, wytopić tłuszcz. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, pokruszone grzyby i dusić do miękkości. Kaszę ugotować według przepisu. Mięso zemleć.
Wymieszać mięso, cebulę i kaszę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać lekko ubite białka. Wymieszać.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi.
Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja mam urządzenie do robienia pierogów i jestem z niego bardzo zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam a następnie wycinam pieroga.
Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oliwy – 2-3 łyżki. Gotować 3 minuty od zagotowania.
Podawać z wody lub podsmażone.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz