niedziela, 6 grudnia 2015

Tokaj w Olivie


Ocena smakowa wina:
weźmy do ust małą ilość wina, rozprowadźmy ją po całej jamie ustnej, aby dotarło do wszystkich kubków smakowych i oddychajmy bez pośpiechu z winem w ustach. Potem wyplujmy wino”
i tak się dzieje podczas każdej degustacji wina. No, prawie każdej... ;) Podczas degustacji, zorganizowanej przez Kondrat Wina Wybrane …. w restauracji Oliva, nikt nie pluł...wszyscy „pili do dna” ;)


A piliśmy wina win z posiadłości Disznókö, o winach opowiadał dyrektor László Mészáros. Skoro Disznókö, wina węgierskie... to, musi być Tokaj :)
Mieliśmy przyjemność degustować 6 win.


Disznókö Furmint Dry Tokaji 2014


Disznókö Late Harvest Furmint Tokaji 2012


Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2012


Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2007


Disznókő Aszú 6 Puttonyos Tokaji 1999


Disznókő Tokaji Aszú Eszencia 1993


Przekrój od wytrawnego, mineralnego Furminta, w którym jednak jest wyczuwalna delikatna słodycz, po samą słodycz, z uzależniającą goryczką, "Esencji" (Aszú Eszencii). Tego wina się nie wypluwa, to wino się pije. O winach można przeczytać na blogu Blisko Tokaju, oraz na stronie Winicjatywy.
Zbliżają się Święta, a wraz z nimi na stołach pojawią się ciasta i desery, warto zastanowić się nad butelką Tokaju. O doborze win do świątecznych ciast pisał u nas Gabriel Kurczewski. Na pewno wina od Disznókö wspaniale zgrają się z ciastami. A kupić je można w Kondrat Wina Wybrane.
Pamiętajmy,  te wina świetnie dopasują się do świątecznych ciast.




2 komentarze:

  1. Jeśli przedmiotem degustacji była Aszueszencia,to proszę w w/w opisie nie wymieniać Esencji,która w tym przypadku/rocznik 1993/ zawiera ok.3xwięcej cukru w 1L.Poza tym odmienna jest technologia wytwarzania tych dwóch różnych win.Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, faktycznie. Chodziło mi o popularną nazwę. Wzięłam w cudzysłów – teraz powinno być dobrze. Pozdrawiam

      Usuń