poniedziałek, 7 grudnia 2015

Żeberka z kapustą z żurkiem

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 4 cebule,
  • 500 ml żurku (koniecznie prawdziwy w butelce),
  • 20 g suszonych grzybów (prawdziwki),
  • 2 listki laurowe,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • 5 jagód ziela angielskiego,
  • sól,
  • cukier,
  • tłuszcz (wieprzowy lub gęsi, ja używam gęsi)
Cebule pokroić w półplasterki.
Kapustę kiszoną pokroić. Gdy jest za kwaśna, wypłukać w zimnej wodzie.
W naczyniu do zapiekania z grubym dnem, u mnie żeliwna gęsiarka, rozgrzać tłuszcz.
Żeberka pokroić na porcje, podsmażyć na tłuszczu, na złoty kolor z każdej strony. Mięso wyjąć, włożyć cebulę pokrojoną w półplasterki, podsmażyć dodając szczyptę cukru i soli.
Do cebuli dodać rozkruszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele i dusić aż cebula zmięknie.
Dodać kapustę, przesmażyć razem. Dodać trochę tłuszczu, kapusta nie może być sucha. Ważne jest to, szczególnie gdy mamy chude żeberka.
Połowę cebuli z kapustą wyjąć resztę rozłożyć na dnie naczynia, następnie ułożyć żeberka i przykryć pozostałą cebulą z kapustą.
Żurek zamieszać w butelce, wlać do naczynia, przykryć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
Piec niecałe 2 godziny. Aż żeberka będą miękkie.



zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz