poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Pizza z szynką dojrzewającą


400 g mąki typu „00”,
około 200 ml ciepłej wody,
2 g drożdży suszonych lub 5 g świeżych,
szczypta cukru,
8 g soli morskiej,

10 – 12 plastrów szynki dojrzewającej,
1 ząbek czosnku,
100 ml przecieru pomidorowego,
120 – 140 g parmezanu
liście bazylii,
oliwa,

Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody.

a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, następnie wlać rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić.
b) Gdy mamy drożdże świeże należy najpierw wymieszać je z cukrem, niewielką ilości wody i 2 -3 łyżkami mąki – tak aby otrzymać zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać.
Wyrobione ciasto ma być elastyczne.
Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia.
Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami.
Ząbki czosnku rozgnieść i wymieszać z przecierem pomidorowym.
Parmezan zetrzeć na tarce.

Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Placki posmarować pomidorami, posypać parmezanem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 13 – 15 minut.
Wyjąć pizzę z piekarnika, ułożyć plastry szynki, skropić oliwą, ułożyć kilka listków świeżej bazylii.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz