piątek, 22 kwietnia 2016

risotto z owocami morza

  • 300 ml ryżu arborio,
  • 100 g szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ostra papryczka – do smaku,
  • 1/2 trawy cytrynowej*,
  • 2 listki limonki**,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 3 podłużne pomidory z puszki, bez skórki***,
  • 150 ml wina białego wytrawnego,
  • 600 ml bulionu (najlepiej rybnego, jeżeli nie mamy to warzywnego),
  • 200 g mrożonej mieszanki owoców morza,
  • 100 g masła,
  • 100 g parmezanu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • natka pietruszki lub kolendra,

Parmezan drobno zetrzeć.
Trawę cytrynową, listki limonki, czosnek, ostrą papryczkę drobno posiekać.
Pomidory osączyć z zalewy, przeciąć wzdłuż na pół a następnie pokroić w paski.
Szalotki pokroić w drobną kostkę.
Mrożone owoce morza wyłożyć na sitko i przelać zimną wodą, osączyć. Odstawić na parę minut.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić owoce morza i poddusić.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić szalotkę, dodać szczyptę soli i cukru, przesmażyć (smażyć około 3 minuty), dodać posiekane przyprawy, przesmażyć.
Następnie dodać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino i gotować mieszając, aż wino się wygotuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu.
Gotować, mieszając co jakiś drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany!
W sumie od momentu wlania wina, risotto gotujemy 18 minut.
Po 14 minutach dodać pomidory, po kolejnych 2 minutach dodać owoce morza.

Gdy ryż będzie gotowy dodać masło i wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić na 2 minuty, a następnie dodać parmezan i wymieszać.


zastawa z 


2 komentarze: