sobota, 2 kwietnia 2016

Zupa krem z brokułów


  • 600 g brokułów,
  • oliwa,
  • 750 ml bulionu (może być warzywny lub drobiowy),
  • 80 -100 g sera z pleśnią niebieską*,
  • śmietana 18%,
  • natka pietruszki,
Brokuły umyć, zblanszować (wrzucić do gotującej wody, wyjąć gdy woda ponownie się zagotuje), wrzucić do lodowatej wody ( zachowają wtedy zielony kolor), wyjąć i osuszyć. W garnku z grubym dnem podsmażyć brokuły, wlać bulion i gotować aż będą miękkie.
Dodać do smaku ser i gotować aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Całość zmiksować. Przetrzeć przez sito.
Zagotować, dodać śmietanę do smaku (około 150 ml).
Podawać posypane natką pietruszki.

Podałam z grissini z rozmarynem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz