czwartek, 11 stycznia 2018

Burgery z kaczki szarpanej


Burgery z szarpanej kaczki, to odmiana od tych popularnych z mięsa wołowego, małe urozmaicenie. Niestety trochę czasu trzeba im poświęcić, można ją wcześniej upiec, popakować i zamrozić. Z jednej kaczki (ok. 2 kg) otrzymujemy osiem 100 gramowych porcji, czyli 8 burgerów.
Ja piekę kaczkę, szarpię mięso, porcjuję i albo mrożę, albo wakuję.
  • Kaczka,
  • 10 świeżo zmielonych goździków,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułki (takie jak lubimy, ja piekę bułki z ciasta na pizzę),
  • plasterek świeżego ananasa na porcję,
  • sałata rzymska,
  • żurawina do mięs (2 łyżki na burgera),

Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper.
Natrzeć wymieszanymi goździkami z łyżką soli. Włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika.
Włączyć grzanie na 120 stopni i piec około 5 godzin, aż mięso da się rozdzielać.
Wyjąć kaczkę lekko przestudzić.
Obrać z kości. Mięso, wymieszać z wytopionym podczas pieczenia sosem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ja na jednego burgera biorę 100 g upieczonej kaczki.
Na suchej patelni podsmażyć plasterki ananasa.
Kaczkę podgrzać w piekarniku lub na patelni.


Bułkę podgrzać w piekarniku.
Przekroić w poprzek na pół.
Można posmarować bułkę tłuszczem (najlepiej kaczym i podsmażyć).


Każdą połówkę posmarować żurawiną.


Na spodniej połówce ułożyć liście sałaty.


Ułożyć mięso kaczki.


Na kaczce położyć pokrojonego ananasa.


Przykryć druga polówką bułki.
Burgera podałam na desce od Deski Deseczki TM.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz