Bardzo
prosty w przygotowaniu, bez sztucznych dodatków, pyszny, delikatny
deser. Pianka czekoladowo wiśniowa z nutą chili.
- Pianka kakaowa:
- 300 ml mleka,
- 2 łyżki kakao,
- 4 łyżki cukru,
- 12 g żelatyny,
- 200 ml mleka skondensowanego (zagęszczonego) niesłodzonego,
- pianka wiśniowa:
- 300 ml soku wiśniowego,
- 2 plasterki chili,
- 12 g żelatyny,
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
Pianka
kakaowa: Mleko zagotować.
Kakao
wsypać do miseczki, dodać cukier, wymieszać. Wlać trochę
gorącego mleka, wymieszać. Wlać do pozostałego mleka i zagotować.
Rozpuścić
w nim żelatynę (do miseczki włożyć żelatynę, wlać trochę
gorącego kakao, zamieszać, następnie wlać więcej kakao,
wymieszać i przelać do garnka, wymieszać). Lekko ostudzić.
Przelać
do dużej!!! (znacznie zwiększa objętość) miski i zacząć ubijać
wlewając powoli mleko skondensowane. Ubijać aż masa stanie się
puszysta.
Masę
wylać do naczynia opłukanego zimną wodą, lub wyłożonego folia
spożywczą.
Można
dno naczynia wyłożyć herbatnikami.
Odstawić
do zastygnięcia.
Sok
z wiśni wlać do garnka, dodać chili, cukier i zagotować. Wyjąć
chili.
Rozpuścić
w nim żelatynę (do miseczki włożyć żelatynę, wlać trochę
gorącego soku, zamieszać, następnie wlać więcej soku, wymieszać
i przelać do garnka, wymieszać). Lekko ostudzić.
Przelać
do dużej!!! (znacznie zwiększa objętość) miski i zacząć ubijać
wlewając powoli mleko. Ubijać aż masa stanie się puszysta.
Masę
wylać na piankę kakaową.
Odstawić
do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz