poniedziałek, 22 stycznia 2018

Kurczak pieczony z ananasem



Kurczak moczony w wodzie z solą jest delikatniejszy. Warto włożyć go na chwilę do solanki. A później piec w niższej temperaturze.
Oczywiście można pominąć etap moczenia w solance, ale czy warto....

  • kurczak,
  • sól – łyżka na 0,5 litra wody,
  • ananas,
  • łyżka świeżo startego imbiru,
  • 1/2 – 1 łyżeczka świeżo startej kurkumy,
  • masło
Kurczaka oczyścić, odciąć kuper (zawsze odcinam kuper, niektórzy pieką z… ale ja pozbywam się go od razu), skrzydełka, szyję, złamać mostek, mocno na niego naciskając od góry.
Kurczaka włożyć do garnka – najlepiej kamiennego, zalać zimną wodą z solą tak, aby cały kurczak był przykryty. Odstawić w chłodne miejsce na dwa dni.
Kurczaka wyjąć z wody, opłukać, osuszyć.
Ananasa obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na 4. Wyciąć twardy rdzeń. Ćwiartki pokroić w plasterki.
Ananasa wymieszać z imbirem i kurkumą.


Kurczaka ułożyć w brytfance do zapiekania. Wypełnić ananasem (część ananasa zostanie, odłożyć go), otwór spiąć szpilką, nogi związać nitką.
Na wierzchu ułożyć kilka plasterków masła.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni.
Piec dwie godziny, w trakcie polewać wytworzonym sosem. Do brytfanki, w której piecze się kurczak włożyć resztę ananasa.
Piec jeszcze pół godziny zwiększając temperaturę do 180 stopni, aby zrumienić skórkę.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz