Ziemniak
i śledź to zawsze dobrana para. Przeważnie jest to ziemniak i
śledź w oleju. Proponuję podać kartofle ze śledziem
wędzonym i kawiorem ze śledzia.
- ziemniaki sałatkowe, typ kulinarny A,
- płaty śledzia wędzonego na zimno lub na gorąco (ok. 1/4 płata na 1 ziemniaka),
- masło (2 płaskie łyżeczki na 1 ziemniaka),
- ser twardy tarty (u mnie carski, 1 łyżeczka na 1 ziemniaka)
- śmietana 18% (ok. 2 łyżki na 1 ziemniaka),
- kawior ze śledzia,
- sól
Ziemniaki
umyć, nie obierać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i
ugotować prawie do miękkości.
Odcedzić
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 – 20 minut.
Można
ziemniaków nie podpiekać, tylko podać prosto z wody, jak również
można ziemniaki upiec nie gotując ich wcześniej.
Rybę
rozdrobnić, przy okazji usuwając z niej ości.
Gotowego
ziemniaka przekroić w poprzek, ułożyć na talerzu.
Na
każdej polówce ułożyć masło
posypać startym serem.
Widelcem
lekko rozgnieść ziemniaki.
Następnie
ułożyć na nich rybę.
Na
rybie położyć śmietanę.
Na
śmietanie ułożyć kawior.
Ewentualnie
można posypać solą.
wyglądają rewelacyjnie :) pycha!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) pozdrawiam :)
Usuń