środa, 17 stycznia 2018

Chipsy z boczku z czekoladą


Chipsy z boczku z czekoladą będą idealną przekąską na różnego rodzaju spotkania nie tylko przy piwie.
  • 12 w miarę cienkich plasterków boczku wędzonego surowego,
  • 5 - 6 kostek czekolady deserowej,
  • przyprawy do wyboru:
  • płatki soli,
  • chili suszone mielone,
  • ostra papryka suszona mielona
Plasterki boczku ułożyć na suchej, ciepłej patelni i na średnim ogniu smażyć aż się zrumienią. Odwrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (pokruszoną czekoladę włożyć do miski ustawionej na garnku z wrzącą wodą).


Usmażony boczek przełożyć na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.


Ciepły jeszcze boczek posmarować czekoladą.
Można posypać płatkami soli, chili lub papryką.
Odstawić do ostygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz