wtorek, 2 stycznia 2018

Deser czekoladowo wiśniowy – pianka czekoladowo wiśniowa


Bardzo prosty w przygotowaniu, bez sztucznych dodatków, pyszny, delikatny deser. Pianka czekoladowo wiśniowa z nutą chili.
  • Pianka kakaowa:
  • 300 ml mleka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki cukru,
  • 12 g żelatyny,
  • 200 ml mleka skondensowanego (zagęszczonego) niesłodzonego,
  • pianka wiśniowa:
  • 300 ml soku wiśniowego,
  • 2 plasterki chili,
  • 12 g żelatyny,
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
Pianka kakaowa: Mleko zagotować.
Kakao wsypać do miseczki, dodać cukier, wymieszać. Wlać trochę gorącego mleka, wymieszać. Wlać do pozostałego mleka i zagotować.
Rozpuścić w nim żelatynę (do miseczki włożyć żelatynę, wlać trochę gorącego kakao, zamieszać, następnie wlać więcej kakao, wymieszać i przelać do garnka, wymieszać). Lekko ostudzić.
Przelać do dużej!!! (znacznie zwiększa objętość) miski i zacząć ubijać wlewając powoli mleko skondensowane. Ubijać aż masa stanie się puszysta.
Masę wylać do naczynia opłukanego zimną wodą, lub wyłożonego folia spożywczą.
Można dno naczynia wyłożyć herbatnikami.
Odstawić do zastygnięcia.
Sok z wiśni wlać do garnka, dodać chili, cukier i zagotować. Wyjąć chili.
Rozpuścić w nim żelatynę (do miseczki włożyć żelatynę, wlać trochę gorącego soku, zamieszać, następnie wlać więcej soku, wymieszać i przelać do garnka, wymieszać). Lekko ostudzić.
Przelać do dużej!!! (znacznie zwiększa objętość) miski i zacząć ubijać wlewając powoli mleko. Ubijać aż masa stanie się puszysta.
Masę wylać na piankę kakaową.
Odstawić do zastygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz