poniedziałek, 15 stycznia 2018

Sernik na zimno




Sernik na zimno, to deser popularny i raczej lubiany. Niestety w większości przypadków składa się z serków homogenizowanych i kupnej (sztucznej, pełnej sztucznych barwników i aromatów) galaretki. Serek wymieszany z galaretką i przekładany warstwami galaretki.
Proponuję sernik na zimno bez sztucznych galaretek. Warstwy galaretki można zrobić z przetartych owoców. Deser będzie zdrowszy a i dzieciom uda się przemycić się trochę owoców ;)
Do przygotowania deseru użyłam foremkę „keksówkę” o wymiarach 30,5 cm x 11,7 cm, wysokość 8 cm.
Może przepis wydaje się skomplikowany, ale warto trochę się pobawić.
Nie róbmy od razu obu warstw z masy serowej!!
Zrobiłam dwie warstwy galaretki:
jedną z mrożonej mieszanki owoców leśnych,
drugą z mrożonych malin.
Oczywiście w sezonie można użyć świeżych owoców.

  • 125 g herbatników maślanych,
  • 85 g miękkiego masła,
  • 4 serki śmietankowe homogenizowane (łącznie 800 g),
  • 200 ml mleka,
  • 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 300 g mieszanki owoców leśnych,
  • 300 g malin,
  • cukier,
  • cukier puder,
  • cukier waniliowy (nie wanilinowy),
  • żelatyna,

Spód:
Formę wyłożyć folią spożywczą – łatwiej wyjmie się gotowy sernik.
Herbatniki zmiksować z masłem i wysypać nimi dno formy. Wyrównać i ubić. Odstawić do zastygnięcia.
I warstwa:
2 serki ubić z cukrem i cukrem waniliowym (cukier dodajemy do smaku, około 5 łyżek).
100 ml mleka podgrzać i rozpuścić w nim 14 g żelatyny. Dodać do serka i dalej ubijać. Następnie wlać 200 ml mleka zagęszczonego i ubijać, aż masa stanie się pulchna. Dzięki temu masa serowa będzie delikatniejsza.
Wylać masę na spód. Odstawić do zastygnięcia.
II warstwa:
Mieszankę owoców leśnych wsypać do garnka, wlać trochę wody, zagotować. Przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 400 ml przecieru – jeżeli mamy mniej należy dolać wodę, jeżeli za dużo to odparować.
Doprawić do smaku cukrem.
W gorącym przecierze rozpuścić 8 g żelatyny.
Odstawić do ostudzenia. Chłodną galaretę wylać na zastygniętą masę serową. Odstawić do zastygnięcia.


III warstwa:
2 serki ubić z cukrem i cukrem waniliowym (cukier dodajemy do smaku, około 5 łyżek).
100 ml mleka podgrzać i rozpuścić w nim 12 g żelatyny. Dodać do serka i dalej ubijać. Następnie wlać 100 ml mleka zagęszczonego i ubijać, aż masa stanie się pulchna.
Dzięki temu masa serowa będzie delikatniejsza.
Wylać masę na zastygłą galaretkę z owoców mieszanych. Odstawić do zastygnięcia.
IV warstwa:
Maliny wsypać do garnka, wlać trochę wody, zagotować. Przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 400 ml przecieru – jeżeli mamy mniej należy dolać wodę, jeżeli za dużo to odparować.
Doprawić do smaku cukrem.
W gorącym przecierze rozpuścić 8 g żelatyny.
Odstawić do ostudzenia. Chłodną galaretę wylać na zastygniętą masę serową. Odstawić do zastygnięcia.




5 komentarzy: