piątek, 12 stycznia 2018

Ziemniaki ze śledziem




Ziemniak i śledź to zawsze dobrana para. Przeważnie jest to ziemniak i śledź w oleju. Proponuję podać kartofle ze śledziem wędzonym i kawiorem ze śledzia.

  • ziemniaki sałatkowe, typ kulinarny A,
  • płaty śledzia wędzonego na zimno lub na gorąco (ok. 1/4 płata na 1 ziemniaka),
  • masło (2 płaskie łyżeczki na 1 ziemniaka),
  • ser twardy tarty (u mnie carski, 1 łyżeczka na 1 ziemniaka)
  • śmietana 18% (ok. 2 łyżki na 1 ziemniaka),
  • kawior ze śledzia,
  • sól

Ziemniaki umyć, nie obierać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować prawie do miękkości.
Odcedzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 – 20 minut.
Można ziemniaków nie podpiekać, tylko podać prosto z wody, jak również można ziemniaki upiec nie gotując ich wcześniej.
Rybę rozdrobnić, przy okazji usuwając z niej ości.


Gotowego ziemniaka przekroić w poprzek, ułożyć na talerzu.


Na każdej polówce ułożyć masło  


posypać startym serem.


Widelcem lekko rozgnieść ziemniaki.


Następnie ułożyć na nich rybę.


Na rybie położyć śmietanę.


Na śmietanie ułożyć kawior.
Ewentualnie można posypać solą.


2 komentarze: