wtorek, 20 listopada 2018

Jabłka w cieście naleśnikowym



Jabłka w cieście naleśnikowym przygotowane na wzór przepisu, na buraki obsmażane w cieście, z książki Marii Kulzowej, Kuchnia polska z 1939 roku.
Polecam spróbować.

  • 1 kg jabłek,
  • ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka,
  • 60 g cukru pudru,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 150 – 200 g mąki pszennej,
  • 3 -4 goździki,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w poprzeczne plastry grubości około 0,5 – 1 cm.
Jajka ubić na puszystą masę. Dalej ubijając dodać cukier puder, zmielone goździki, szczyptę soli. Następnie wlać wino i stopniowo dodawać mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstsze od naleśnikowego.
Ciasto odstawić na 15 minut.
Plasterki jabłek taplać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu.
Usmażone odkładać na ręcznik papierowy.
Podawać posypane cukrem pudrem.


Zjadać i się oblizywać ;)


1 komentarz:

  1. Oj dawno nie jadłam takich jabłuszek ;) Kiedyś robiłam je moim dzieciom, ale już podrosły.

    OdpowiedzUsuń