niedziela, 18 listopada 2018

Szczawik bulwiasty



Szczawik bulwiasty - roślina rodziny szczawikowatych. Dziko rosnąca i uprawiana w Andach. Do Europy sprowadzona około 1830 roku.
Jadalna jest cała roślina. Bulwy można spożywać na surowo, jednak lepsze są gotowane lub pieczone, ponieważ surowe są dość cierpkie.

  • 500 g bulw szczawiku bulwiastego,
  • sól,
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (mrozonego, suszonego lub pesto),
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • oliwa z oliwek,

Bulwy dokładnie umyć.
Natrzeć je przyprawami i oliwą.
Włożyć do naczynia do zapiekania.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 25 minut.
Podawać do dań mięsnych zamiast ziemniaków, czy innych dodatków, lub jako samodzielne danie.


Deska od Deski Deseczki TM.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz