sobota, 24 listopada 2018

Tani piernik – piernik wojenny



Tani piernik z okresu pierwszej wojny światowej, i okresu powojennego, kiedy to trzeba było używać „różnych namiastek: sacharyny zamiast cukru, masła sztucznego zamiast prawdziwego, orzeszków japońskich zamiast migdałów” (Kuchnia powojenna, Pani Elżbieta*, Warszawa 1928)– piernik wojenny.
Bez miodu, tłuszczu. Tylko mąka, cukier, napar lipowy i przyprawy.
Napar lipowy z karmelizowanym cukrem ma zastąpić miód.

Przepis z książki Marii Disslowej Jak gotować, z 1930 roku.

  • 300 ml mocnego naparu z kwiatów lipy,
  • 30 g cukru,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 250 g cukru pudru,
  • 1 -2 łyżki mielonych przypraw (goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, pieprz),
  • proszek do pieczenia na 1/2 kg mąki,
  • 1 łyżeczka sody,

Cukier skarmelizować na głębokiej patelni, wlać do niego napar z lipy i gotować, aż cukier się rozpuści. Powinniśmy otrzymać 250 ml płynu.
Jajka ubić z cukrem.
Mąkę wsypać do miski, powoli, mieszając wlewać napar z lipy. Następnie dodać ubite jajka, proszek do pieczenia i przyprawy.
Dokładnie wyrobić.
Wlać do formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch zwilżyć wodą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.

*Pani Elżbieta – Elżbieta Kiewnarska



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz