poniedziałek, 3 marca 2014

Przepiórki pieczone



  • 3 przepiórki
  • 100 g masła,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • skórka otarta z 1/3 pomarańczy,
  • sól,
  • 3 plastry wędzonej słoniny,
  • olej lub smalec



Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć.
Masło wymieszać z posiekaną pietruszką, skórką cytrusową i solą.



Podważyć delikatnie skórę przepiórek na piersiach, włożyć tam masło ziołowe..


Nóżki przepiórek związać. Przykryć udka plastrami słoniny ( udka przykrywamy aby ochronić je przed spaleniem i wysuszeniem )– ja użyłam wędzoną słoninę z dzika. Piersi posmarować tłuszczem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 20 minutach zdjąć słoninę. Piec około 40 – 50 minut.


1 komentarz: