niedziela, 15 czerwca 2014

Przepiórki w ziołach


4 przepiórki,
sól,
3 ząbki czosnku,
1/2 chili,
masło i oliwa do smażenia,
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (mięta, melisa, tymianek, kolendra),
1/2 kostki masła
Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. 


Perliczki przeciąć wzdłuż mostka na pół, rozłożyć. Lekko osolić.
Na patelni rozpuścić po 2 łyżki masła i oliwy. Dodać obrany i przekrojony czosnek oraz przekrojone chili.
Smażyć aż czosnek nabierze jasno złotego koloru.
Wyjąć, nie wyrzucać.


Na tłuszczu ułożyć przepiórki skórą w dół.
Smażyć do zrumienienia, odwrócić, smażyć do zrumienienia z drugiej strony.
Masło zmiksować z ziołami, czosnkiem i chili.
Podsmażone przepiórki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć skórą do dołu.
Na każdej przepiórce ułożyć masło ziołowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15-20 minut – do miękkości.

2 komentarze: