sobota, 31 maja 2014

Pstrąg pieczony z pieczarkami


Pstrąg - ryba słodkowodna z rodziny łososiowatych. 
  • 3 pstrągi,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • 300 g pieczarek,
  • 300 ml śmietany 18%,
  • 2 żółtka,
  • masło,
  • 60 g tartego parmezanu

Rybę oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Pieczarki oczyścić, umyć.
Pokroić wzdłuż na pół a następnie w półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła.
Śmietanę wymieszać z żółtkami.
Formę do pieczenia wysmarować masłem. 
 

Ułożyć rybę, obsypać pieczarkami. Zalać śmietaną, posypać parmezanem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.

 zastawa z

1 komentarz: