wtorek, 16 grudnia 2014

4 urodziny Food & Friends


Food& Friends - Polska edycja najbardziej prestiżowego w Skandynawii magazynu kulinarno-lifestyle'owego Mat & Vänner. Co 2 miesiące na ponad 160 stronach przedstawiane są najlepsze europejskie i polskie restauracje. Przedstawiani są wyjątkowi szefowie kuchni. Zamieszczanych jest ponad 60 inspirujących przepisów.
Niedawno Food & Friends obchodził 4 urodziny, na które zaprosił do Hotelu Narvil


Skoro magazyn „o jedzeniu” to główną atrakcją imprezy było menu, które skomponowali Anton Bjuhr z Gastrologik oraz Witek Iwański z restauracji Aruana w Serocku.


Gastrologik to nagrodzona michelinowską gwiazdką restauracja w Sztokholmie, istniejąca od trzech lat.


Restauracja Aruana to ekskluzywna restauracja a’la carte, prowadzona przez szefa kuchni – Witka Iwańskiego, który dzień po urodzinach zdobył tytuł Młody Talent, przyznany przez przewodnik Gault&Millau 2015.
Menu składało się z 5 części:
Amuse – zabawka – amuse-bouche przekąska,
First course – pierwsze dania,
Intermezzo – w muzyce krótki przerywnik, w kuchni przerywnik między daniami, ma na celu oczyszczenie kubków smakowych i przygotowanie ich na kolejne doznania smakowe,
Second course – drugie dania,
Desserts – desery.
Amuse:


szynka „kumpiak” (z litewskiego „kumpis” - szynka surowa, solona, podsuszana, z całych udźców wieprzowych, z tłuszczem i skórą, wyrabiana na Podlasiu), szczaw;


seler, grzyby;


czarny ryż z ostrygami;
beza, drobiowe parfait, piklowane jabłka.
First course:


kasza gryczana, tłuszcz wieprzowy, langustynki, soliród;


szpik kostny, foie gras, brązowe masło.
Intermezzo:


lody jabłkowe, herbata matcha, mięta.
Second course:


pierogi po polsku – wiejski ser, cebulowe consome, ziemniaki, por;


sandacz, kapusta;

jeleń, dzikie owoce, orzechy buczyny, buraki, chrobotek, trufle.
Desserts:


ciasteczka maślane, wędzone lody, syrop z jabłek i imbiru, czekolada;


sosnowe lody, borówki, jabłka.

Wszystkie dania dostarczały nam wspaniałych doznań smakowych i wizualnych. 

Dodatkową atrakcją było przygotowywanie ich na „naszych oczach” co razem tworzyło piękne czterowymiarowe (wzrok, smak, dotyk, węch) widowisko.


Gospodarzami wieczoru byli: redaktor naczelny Igor Grzeszczuk oraz Camilla Hultqvis - zastępca redaktora naczelnego.
Galę prowadził Grzegorz Łapanowski.
Życzymy Food & Friends wielu wspaniałych i smacznych lat.





















2 komentarze: