czwartek, 11 kwietnia 2019

Babka cytrynowa



Babkę cytrynową upiekłam w wersji dla osób nie jedzących cukru. Zamiast cukru użyłam erytrytol.
Babkę polukrowałam lukrem na bazie erytrytolu.
Oczywiście można babkę upiec w wersji z cukrem, w nawiasach podałam ilość cukru jaką należy użyć.

  • 250 g miękkiego masła,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • 250 g erytrytolu (180 g cukru),
  • 300 g mąki pszennej,
  • 120 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80 g mielonych orzechów włoskich,
  • skórka otarta z 2 – 3 cytryn,
  • do nasączenia:
  • sok z 2 cytryn,
  • 5 łyżek erytrytolu (3 łyżki cukru),
  • lukier:
  • 250 g eryrtytolu,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • masło do wysmarowania formy,
  • buka tarta do wysypania formy

Sok cytrynowy wymieszać z erytrotylem i odstawić.
Masło utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodać sól, kolejno dodawać po jednym jajku i po trochę cukru.
Następnie dodawać obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową oraz orzechy.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny. Jeżeli babka będzie upieczona patyczek włożony do środka, po wyjęciu będzie suchy.
Upieczoną, gorącą babkę wyjąć z formy.


Ponakłuwać patyczkiem i nasączyć sokiem wymieszanym ze słodzikiem.
Lukier: do garnuszka wlać sok cytrynowy i wsypać erytrytol, gotować aż wygotujemy około 50% płynu.
Ciepłym lukrem polać babkę. Ten lukier zachowuje się inaczej niż zwykły, nie można go odstawić do ostudzenia, gdyż zacznie się krystalizować. 


Lukier dla wersji z cukrem:
  • 200 g cukru pudru,
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny

Utrzeć sok cytrynowy z cukrem pudrem na lśniącą, gładką masę.
Polać babkę lukrem.


Więcej przepisów na pyszne baby wielkanocne:ciasta wielkanocne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz