czwartek, 4 kwietnia 2019

Babka śnieżna




Babka śnieżna nazwę zawdzięcza swojemu kolorowi – jest po prostu biała.


Biała ponieważ do jej przygotowania wykorzystuje się tylko białka.
Jest to świetny sposób na wykorzystanie białek, z którym czasem nie wiadomo co począć.
Można oczywiście zrobić z nich bezy czy upiec Pavlową, ale to może się znudzić.
Dobrym pomysłem na „pozbycie” się białek jest również ciasto anielskie – biszkopt na białkach.
Problem z białkami istniał już od dawna, szczególnie w czasach gdy pieczono ogromne ilości wspaniałych bab drożdżowych, do pieczenia których zużywało się wielkie ilości żółtek.
Przepis na babkę śnieżną znalazłam w książce Florentyny Niewiarowskiej Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady” z 1895 roku.
Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne w środku i rozpływa się w ustach, a może niknie w ustach ;) 
Babkę śnieżną piecze się w zwykłej formie do babki (raczej nie silikonowej) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ja upiekłam ją w formie do ciasta anielskiego i to był całkiem dobry pomysł. 


Formy nie smaruje się masłem ani niczym nie wysypuje.
Upieczonej babki nie wyjmuje się od razu z formy, tylko zostawia do ostygnięcia w formie, którą odwraca się do góry nogami (stawia się na nóżkach).

  • 10 białek – około 360 g,
  • 200 ml cukru,
  • wanilia (olejek waniliowy, pasta waniliowa, cukier waniliowy... co kto ma),
  • 60 g mąki ziemniaczanej,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do wysypania formy,

Białka ubić na sztywną masę, następnie ciągle ubijając wsypywać cukier a następnie wanilię.
Gdy piana będzie sztywna i lśniąca wsypać mąkę i wymieszać. Przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 – 180 stopni na „pięć kwadransów”.
Jeżeli babkę pieczemy w zwykłej formie do bab, należy zostawić ciasto aż lekko przestygnie i dopiero delikatnie wyjąć.


Więcej przepisów na pyszne baby wielkanocne:ciasta wielkanocne.



2 komentarze: