piątek, 12 kwietnia 2019

Kotlety pulpety rybne w marynacie


Kotlety lub pulpety rybne w marynacie, w zalewie octowej. Można je przygotować przy okazji smażenia kotletów rybnych na obiad.



Wystarczy usmażyć ich trochę więcej i to co zostanie zalać marynatą. Można smażyć kotleciki lub pulpety... to już zależy tylko od nas.


  • marynata:
  • 200 ml octu 10%,
  • 800 ml wody,
  • duża cebula,
  • średnia marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • liść laurowy,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • sól,
  • cukier.
  • kotlety / pulpety:
  • 1 kg filetów rybnych,
  • 2 cebule,
  • 1 sucha kajzerka,
  • 3 – 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • imbir suszony,
  • cukier,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do oprószenia kotletów

Marynata: włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki. Włożyć do wody, dodać przyprawy i ugotować aż będą al dente. Wlać ocet, zagotować. Gotować pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i cukrem. Ostudzić.


Kotlety: cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru.
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć.
Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem (około 1/2 łyżeczki).
Dodać rozbełtane jajko.
Dokładnie wymieszać.
Formować niewielkie kotleciki, oprószać bułką tartą i smażyć na rumiano z obu stron.
Kotleciki przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Ostudzić.




Zimne kotleciki ułożyć w wyparzonym słoiku przekładając warzywami z marynaty, zalać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.



zastawa z 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza