piątek, 19 kwietnia 2019

Mazurek czekoladowy II



Mazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią.
Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka.
Mam swoje ulubione, ale cały czas poszukuję nowych pomysłów.


Tym razem wybór padł na mazurek czekoladowy z Poradnika Młodej Gospodyni Franciszki Gensówny z 1928 roku.

  • 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 200 g czekolady deserowej,
  • 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej,
  • wanilia, cukier waniliowy,
  • 2 jajka,
  • 6 białek,
  • sól,

Czekoladę zetrzeć na tarce lub zmiksować.
Jajka rozbełtać. Wsypać do nich cukier, orzechy, czekoladę, wanilię i mąkę. Wymieszać dobrze, ja lekko ucieram.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą czekoladowo orzechową.
Gensówna radzi, aby masę rozsmarować na opłatkach. Ja ten etap pomijam.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć ciasto do formy na grubość około 2 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i piec około 30 – 40 minut.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza