środa, 3 kwietnia 2019

Galaretka z kurczaka bez żelatyny



Przeważnie robi się galaretkę z kurczaka dodając żelatynę, ale można przygotować ją bez żelatyny, a z dużą ilością kurzych łapek.


Ponieważ łapki zawierają bardzo dużo kolagenu, taka galaretką jest bardzo przyjazna dla naszych stawów – czyli łączymy przyjemne z pożytecznym.

  • Kurczak około 2 kg,
  • 1,5 kg kurzych łapek ,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • kawałek korzenia imbiru (około 2 cm),
  • 4 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • trawa cytrynowa (opcjonalnie, można nie dodawać),

Łapki oczyścić z resztek skóry i ewentualnie obciąć pazurki.
Kurczaka podzielić na ćwiartki.
Kurczaka, łapki, włoszczyznę i przyprawy włożyć do garnka, zalać wodą tak, aby zawartość garnka była przykryta.
Gotować na małym ogniu
Gdy kurczak będzie miękki wyjąć go.
Gotować dalej, aż łapki się rozgotują i będzie można łatwo obierać z nich mięso.
Wywar przecedzić, odstawić w chłodne miejsce, aby zastygł tłuszcz i łatwo można było go zdjąć – jest nam niepotrzebny. Można dodatkowo wywar przecedzić przez gazę. Klarować nie trzeba.
Doprawić do smaku solą.
Mięso obrać z kości.
Mięso kurczaka pokroić na niewielkie kawałki.
Naczynie (mogą być małe - jednoosobowe naczynka lub jedno duże) wypłukać zimną wodą. Na dno wlać trochę galaretki, zaczekać aż zastygnie. Ułożyć dekorację – mogą to być jajka ugotowane na twardo, marchewka z rosołu – zalać niewielką ilością galaretki, odstawić do zastygnięcia. Mięso wymieszać z 1/3 płynnej galaretki.
Ułożyć warstwę mięsa i zalać resztą galaretki. 
Odstawić do zastygnięcia.


Podawać z sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.


zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz