środa, 18 grudnia 2019

Ciasteczka „a la pierniczki”




Pierniczki na ostatnią chwilę, czyli ciasteczka a la pierniczki.

  • Ciasto:
  • 250 g miękkiego masła,
  • 200 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 2 – 3 łyżki przypraw korzennych,
  • cukier waniliowy,
  • 500 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,

  • lukier:
  • 1/2 białka,
  • 170 g cukru pudru,
  • 1 -2 łyżki bardzo mocnego naparu kawy,

Masło utrzeć na „śmietanę”.
Dalej ucierając stopniowo dodawać cukier, sól, przyprawy, jajka oraz żółtko. Mamy otrzymać pulchną masę.
Następnie dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać foremkami ciasteczka.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 - 12 minut.
Lukier: białko utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać kawę.


Gotowe ciasteczka polukrować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz