sobota, 14 grudnia 2019

Pierniczki z Pińska - pińskie pierniczki



Pierniczki z Pińska, to jedno z dań na które przepisy zostały przywiezione z Polesia przez rodzinę mojej Mamy. Przepis pochodzi od sióstr zakonnych.
Obok uszek, kisielu żurawinowego, barszczu grzybowego gościły od zawsze na świątecznych stołach naszej rodziny.

  • 300 g cukru,
  • 300 g miodu,
  • 300 g masła,
  • 1 kg mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 - 5 jajek,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka amoniaku,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków,
  • ½ startej gałki muszkatołowej
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z sodą, amoniakiem i kakaem.
Miód zrumienić, dodać cukier, przyprawy.
Gdy cukier rozpuści się w miodzie dodać masło i mleko.
Zagotować.
Gorącą masę wlać do mąki i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Gdy trochę przestygnie wlać rozbełtane jajka, dokładnie wymieszać.
Masa będzie dość luźna.
Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce na 24 godziny.


Na drugi dzień rozwałkować i wycinać ciasteczka.
Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 8 – 9 minut.


Pierniczki można czekoladować lub lukrować.




3 komentarze:

  1. przepis wspaniały , tylko ja nie rozumiem kiedy dodać sodę i amoniak, bo w przepisie nie ma , jest tylko o proszku , któregoo nie ma w składnikach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za czujność :) z rozpędu napisałam proszek do pieczenia, ale już poprawione :) serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
    2. teraz już wszystko jasne

      Usuń