piątek, 27 grudnia 2019

Pierogi z fasolą i ziemniakami


  • nadzienie:
  • 300 g fasoli jaś,
  • 300 g ziemniaków (typ kulinarny B),
  • 1 cebula,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 140 ml gorącej wody,
  • sól,

Nadzienie:
Fasolę przebrać, wypłukać i....
1. zalać zimną wodą, odstawić na noc i następnego dnia ugotować do pożądanej miękkości, pod koniec gotowania fasolę posolić
lub

2. fasolę zalać zimną wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia i następnie ugotować do pożądanej miękkości. 
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować.
Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oleju.
Fasolę, ziemniaki i cebulę zemleć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać majeranek lub tymianek.
Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto wałkować, w miarę cienko, ale bez przesady.
Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Ja tym razem zrobiłam małe pierożki. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 1 - 2 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową.



Podawać same polane tłuszczem (olejem, masłem) lub w zupie.



Podałam w czerwonym barszczu.





1 komentarz: