sobota, 28 grudnia 2019

Marynowane śledzie z kawiorem


  • 4 płaty śledzi solonych,
  • marynata:
  • szklanka octu winnego (u mnie jabłkowy),
  • szklanka wody,
  • listek laurowy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 8 ziaren pieprzu czarnego,
  • 6 - 7 łyżek cukru
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,
  • kawior


Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny.
Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć.
Pokroić na równej wielkości nieduże kawałki.
Przygotować marynatę: zagotować ocet z wodą i przyprawami. Doprawić do smaku cukrem – ma być lekko słodka.
Odstawić do ostygnięcia.
Śledzie ułożyć w słoiku i zalać ostudzoną marynatą.
Odstawić do lodówki na 48 godzin.
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać sól do smaku.
Śledzie wyjąć z zalewy, lekko osuszyć.


Na śledziu układać śmietanę a na niej kawior.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz