środa, 11 grudnia 2019

Kluski grzybowe




Zbliża się Wigilia i odwieczna „wojna” na zupy ;)
Ma być barszcz czerwony czy grzybowa?
Owszem inne zupy również się zdarzają, ale do pominięcia ;)
Są zagorzali zwolennicy barszczu z buraków lub barszczu z grzybów. Niektórzy dla pogodzenia „zwaśnionych” stron, przygotowują obie zupy do wyboru :)
To może do barszczu czerwonego kluski grzybowe?
Kto przystaje na taki kompromis? ;)

Grzyby włożyć do garnuszka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować je do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
Ugotowane grzyby odcedzić. Nie wylewać płynu z gotowania grzybów!!! Będzie można dodać go do barszczu grzybowego.
Grzyby posiekać lub zmiksować.
Cebulę drobno posiekać, poddusić na dwóch łyżkach masła, ze szczyptą soli. Gdy cebula będzie miękka dodać grzyby i chwilę razem przesmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Utrzeć żółtka z masłem. Dodać do nich grzyby, mąkę i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać białka do masy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Kłaść łyżką kluseczki na wrzącą osoloną wodę. Gotować kilka minut.



  • 50 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki),
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 – 5 łyżek mąki,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz