piątek, 12 czerwca 2020

Ciasto truskawkowe z truskawkami


Proste ciasto truskawkowe z musem truskawkowym z surowych truskawek.
Dwa w jednym ciasto i owoce :)

  • ciasto:
  • 240 g truskawek odszypułkowanych,
  • 50 ml soku z cytryny,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 100 g masła,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 400 g mąki pszennej typu 450,
  • do nasączenia:
  • sok truskawkowy lub mocna herbata z cytryną, rumem i cukrem,

  • mus truskawkowy:
  • 700 g odszypułkowanych truskawek,
  • 29 g żelatyny
  • 4 - 5 łyżek cukru pudru,

  • 300 g truskawek do przybrania,

  • masło i bułka tarta do formy,


Ciasto: truskawki zmiksować z sokiem z cytryny. 
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!).
Następnie dodać zmiksowane truskawki oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!!
Aby ciasto było bardziej różowe, można dodać trochę czerwonego barwnika.
Tortownicę (u mnie 24 cm) posmarować masłem i oprószyć bułką tartą, przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 45 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do wystygnięcia.

Mus truskawkowy: truskawki zmiksować. Doprawić do smaku cukrem. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 50 ml letniej wody i dokładnie wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać (nie gotować). Mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek zmiksowanych truskawek, wymieszać i dodać do pozostałych truskawek
Truskawki z rozpuszczoną żelatyną ubijać, aż powstanie puszysta masa.

Ciasto przekroić w poprzek na dwa blaty.
Blat ciasta włożyć do tortownicy lub obręczy do tortów.
Nasączyć sokiem, kompotem lub naparem herbaty.


Na blacie ułożyć połowę musu (można ułożyć połowę 1/4 masy, na niej pokrojone truskawki i przykryć 1/4 masy).


Na musie truskawkowym położyć drugi blat, nasączyć go.
Ułożyć na nim pozostałą 1/2 musu.
Udekorować truskawkami.
Wstawić do lodówki.


 talerz z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz