poniedziałek, 1 czerwca 2020

Rolada z polędwiczki wieprzowej z wiśniami


Polędwiczka wieprzowa zwijana z ryżem i wiśniami - rolada z polędwiczki wieprzowej z wiśniami i tymiankiem.

  • Polędwiczka wieprzowa 500 – 600 g,
  • 500 g wiśni ze słoika lub mrożonych,
  • 100 ml ryżu,
  • 1 łyżka siekanego świeżego tymianku,
  • sól,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,

Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać 200 ml wody, dodać 1 łyżkę masła i 1/2 łyżeczki soli.
Zagotować pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut.
Do ryżu dodać wiśnie, resztę masła i dokładnie wymieszać.
Odstawić do ostygnięcia.
Jajko rozbełtać i wymieszać z ryżem.


Polędwiczki oczyścić z błon.


Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać prostokątny płat mięsa. Lekko go rozbić.


Na mięsie, wzdłuż dłuższego boku rozłożyć ryż z wiśniami.



Mięso zwinąć i związać sznurkiem.
Mięso posmarować olejem ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.


Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę, aby „odpoczęło”.
Można polędwiczkę po zwinięciu obsmażyć na maśle z olejem, a następnie zapiec.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz